Proměny rodiny a manželství - Antošová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se věnuje proměnám rodiny a manželství zejména v posledním století. Proměny v charakteru českého demografického chování, především v oblasti reprodukce, jsou výsledkem moderní kulturní změny, jejíž nositelkou je současná mladá česká populace. Manželství se odsouvá do vyššího věku, stejně tak narození prvního dítěte. Celkový počet sňatků poklesl a teké poklesla porodnost. Nabývají na legitimitě a na významu jiné typy domácností a preferují se alternativní formy soužití,například nesezdané soužití nebo singles.Změna zasáhla i postoj k tradičnímu modelu rozdělení rolí v rodině. V textu jsem poukázala také na to, jak tyto změny vnímá církev a snažila jsem se je porovnat s názory odborníků.
Changes in Family and Marriage
Keywords: rodina; manželství; nesezdané soužití; role mužů a žen v rodině; porodnost; rodičovství; family; marriage; unmarried cohabitation; roles of men and women in the family; childbirths; parenthood