Předoperační bezpečnostní procedura na operačním sále - Vácová, Jana; Brabcová, Iva (Solen, s.r.o., 2016)
Předoperační bezpečnostní procedura je resortním bezpečnostním cílem stanoveným Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Ministerstvo ale neudává, jakou podobu má tato procedura mít, jakým způsobem má probíhat, není předepsána jednotná dokumentace a není jednoznačně stanoveno, kdo z operačního týmu nese zodpovědnost za správné provedení této procedury. Cílem výzkumu bylo zmapovat předoperační bezpečnostní proceduru na operačních sálech ve vybraných nemocnicích. Výzkumným šetřením, které probíhalo metodou kvalitativního výzkumu, byla zjištěna nejednoznačnost výkladu a nepochopení předoperační bezpečnostní procedury. Ve vybraných nemocnicích je bezpečnostní procedura zavedena a prováděna rozdílným způsobem. Kompetence sester v předoperační bezpečnostní proceduře nejsou ve všech oslovených nemocnicích jednoznačně specifikované.
Preoperative safety procedure in the operating theatre
Keywords: centrální operační sály; období intraoperační péče; perioperační sestra; perioperační péče; předoperační bezpečnostní procedura; riziko pochybení; central operating theatres; intra operative care period; perioperative nurse; perioperative care; preoperative safety procedure; risk of medical errors