Kvalitativní studie prožívání vazby mladistvými obviněnými - Valihrachová, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Kriminalita mladistvých je jednou z klíčových oblastí společnosti. Trestné činy jsou páchány zejména ve velkých městech a jsou doprovázeny zvyšujícími se projevy agrese. Zvyšuje se také podíl páchaných trestných činů pod vlivem omamných a psychotropních látek. Významným počinem bylo přijetí Zákona č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávné činy a soudnictví ve věcech mládeže. Mladiství vnímají uvěznění podstatně hůře než dospělí, na druhou stranu je však možné mladistvé lépe ovlivnit vhodným penologickým a pedagogickým přístupem. Umístění do vazby a případné odsouzení a uložení výkonu trestu odnětí svobody je až tím nejzazším řešením. Tato práce je zaměřena na výzkum prožívání vazby mladistvých v české vazební věznici. Data byla získána kvalitativním výzkumem za použití polostandardizovaného rozhovoru. Tyto rozhovory byly provedeny s deseti muži, kteří se jako mladiství či jako mladí dospělí (do 26 let) nacházeli ve výkonu vazby. Cílem diplomové práce bylo zmapovat situaci vazebního řešení problematiky trestné činnosti mladistvých, odpovědět na výzkumné otázky a případně navrhnout i optimalizační řešení. Cíle byly naplněny. Výsledky práce mohou být přínosné pro všechny, kteří se problematikou kriminality mladistvých zabývají. Důležité jsou zejména zaznamenané rozhovory, které popisují příčiny, průběh a následky kriminality a výkonu vazby.
A Qualitative Study of Arrests as Perceived by Accused Juveniles
Keywords: mladistvý; obviněný; vazba; vězení; juvenile; accused; arrest; imprisonment