Implementace Mezinárodních zdravotnických předpisů (2005) v České republice - Ďurišová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma "Implementace Mezinárodních zdravotnických předpisů 2005 v České republice", je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena zejména na kapacity požadované MZP 2005 a opatření navrhovaná v České republice. Popisuje historii Mezinárodních zdravotnických předpisů a implementaci MZP 2005 v České republice. Zabývá se také vysoce nakažlivými nemocemi a bioterorismem. Data pro zpracování výzkumu byla sbírána v v okrese Český Krumlov. Výzkum byl realizován kvalitativní metodou. Výzkumný vzorek tvořili praktičtí lékaři pro dospělé a praktičtí lékaři pro děti a dorost. Zkoumaný soubor tvořilo 8 respondentů. Cílem práce bylo zjistit, zda praktičtí lékaři vědí, jak postupovat v případě výskytu pacienta s vysoce nakažlivou nemocí v jejich ordinaci.Práce by mohla sloužit jako zdroj informací, zda jsou v České republice naplňovány požadavky Světové zdravotnické organizace formulované v Mezinárodních zdravotnických předpisech.
The implementation of the International Health Regulations (2005) in the Czech Republic
Keywords: Implementace; Mezinárodní zdravotnické předpisy 2005; vysoce nakažlivá nemoc; praktický lékař; Světová zdravotnická organizace; ochrana veřejného zdraví; Implementation; International Health Regulations 2005; a highly contagious disease; general practitioner; World Health Organization; the protection of public health.