Ženská sterilizace jako forma trvalé antikoncepce - Lošková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Snaha o zabránění nechtěnému početí provázela lidstvo snad v celém jeho vývoji. Rozvoj nových antikoncepčních metod tedy není sám o sobě novým objevem, novým se však stává široký rozvoj všech možných metod a jejich užívání. Jednou z nových metod je mimo jiné ženská sterilizace. U nás není tato metoda příliš rozšířená, sterilizovaných žen jsou necelá 3 %. Oproti jiným státům, kde je sterilizována i 1/3 žen, jsme v tomto ohledu pozadu za světem. Přesto to neznamená, že by naše ženy neměly o sterilizaci zájem. Tento stav ne-popularity je do značné míry způsoben zastaralými předpisy, ale také můžeme příčinu hledat ve špatné informovanosti laické veřejnosti a v nedostatečné propagaci metody. Teoretická část je zaměřena na shrnutí poznatků o ženské sterilizaci. Věnuje se předoperační a pooperační péčí o ženu, komplikacím, ale také případné nespokojenosti s metodou a pozdějším žádostem o umělé oplodnění. Praktická část je rozdělena na dvě části. První je zaměřena na informovanost žen (veřejnosti) o sterilizaci. Druhá část se zabývá informovaností a zkušenostmi zdravotních sester/porodních asistentek ve vybraných nemocnicích s ženskou sterilizací. Ke zpracování dané problematiky a zjištění jmenovaných cílů byla zvolena forma kvantitativního výzkumného šetření. Kvantitativní forma výzkumu proběhla pomocí dvou typů dotazníků, kdy první byl určen pro ženy hospitalizované na gynekologickém oddělení, druhý pro zdravotní sestry/porodní asistentky pracující na gynekologii. Výzkumné šetření probíhalo v nemocnici České Budějovice, a. s. a v nemocnici Tábor a. s. Stanoveny byly 4 cíle a s nimi související hypotézy. Prvním cílem bylo zjistit, jaká je informovanost žen o sterilizaci jako formě trvalé antikoncepce. K prvnímu cíli byla stanovena hypotéza, která zní: Ženy jsou informované o sterilizaci jako metodě trvalé antikoncepce. Dalším cílem bylo zjistit, zda ženy o sterilizaci v budoucnu uvažují. Druhá hypotéza zní: Ženy starší 35ti let preferují sterilizaci před ostatními antikoncepčními metodami. Třetím cílem bylo zjistit, zda ženy znají zákonné podmínky pro provedení sterilizace. Třetí hypotéza předpokládá, že ženy znají zákonné podmínky pro provádění sterilizace. Posledním cílem bylo zjistit jakou formou a zda vůbec zdravotní sestry/porodní asistentky informují pacientky o možnostech sterilizace. Čtvrtá hypotéza předpokládá, že zdravotní sestry / porodní asistentky pacientky o možnostech sterilizace na oddělení gynekologie neinformují. Všechny cíle byly splněny. Hypotéza 1 se potvrdila. Potvrdila se také hypotéza 4. Hypotézy 2 a 3 se nepotvrdily. Tato bakalářská práce může posloužit jako studijní materiál pro ostatní ročníky porodních asistentek, ale také pro zdravotní sestry/porodní asistentky pracující na gynekologickém oddělení, které by propagací metody mohly poskytnout příslušné informace a podporu ženám, které o sterilizaci uvažují. V neposlední řadě by se tato práce dala využít jako edukační materiál pro laickou veřejnost, čímž by se zlepšila informovanost o dostupných antikoncepčních metodách.
Female Sterilization as a Form of Permanent Contraception
Keywords: Antikoncepce; Edukace; Sterilizace; Žena; Birth; Education; Sterilization; Female