Příčiny školního strachu - Hrbáčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci se zabývám školním strachem, především jeho příčinami. Také stručně definuji školní fobii a úzkost, která se strachem souvisí. Příčiny školního strachu jsou rozděleny na tři okruhy: osobnost dítěte, rodina a školní prostředí. Příčiny školního strachu je třeba hledat u samotného jedince, ale také v rodině. Zaměřuji se zejména na výchovu dětí, která může mít za následek vznik strachu. Největší podíl na vzniku strachu má samotné školní prostředí. Zmiňuji se o vtahu dítěte a učitele a také o vlivu a působení vrstevnické skupiny na jedince.
The Causes of School Fear
Keywords: školní strach; školní úzkost; školní fobie; osobnost dítěte; rodina; školní prostředí; šikana; testy; zkoušení; klasifikace; School fear; pupils´ anxiety; scolinophobia; child´s personality; family; school environment; bullying; tests; examination; classification