Vybrané varianty ekologického zemědělství - Střelečková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat vybrané směry ekologického zemědělství, vzájemně je porovnat a zjistit jejich možné přínosy pro společnost. Bakalářská práce je psána stylem literární rešerše. Pro charakteristiku byly vybrány směry systém ANOG, makrobiotické zemědělství, zemědělství mazdaznan a veganické zemědělství, které řadíme mezi krajní varianty ekologického zemědělství. Tyto směry se řídí pravidly klasického ekologického zemědělství, ale odlišují se od něj nejen svou filozofií, ale i některými svými způsoby hospodaření. Vybrané směry zaujímají pouze malé procento z celkové plochy celého ekologického zemědělství a jsou provozovány většinou na nekomerční bázi. Bakalářskou práci tvoří v první části popis a rozšíření ekologického zemědělství v Evropě a ve světě. V další části jsou popsány jednotlivé krajní varianty ekologického zemědělství. V závěru bakalářské práce jsou charakterizované směry porovnány a je naznačen jejich vliv na dnešní společnost.
Selected directions of organic farming
Keywords: alternativní zemědělství; mazdaznan; veganické zemědělství; ANOG; makrobiotické zemědělství; alternative farming; mazdaznan; stock-free; ANOG; macrobiotic farming