VÝCHOVA K VÝTVARNÉMU UMĚNÍ SE ZAMĚŘENÍM NA OSOBNOSTI MALÍŘSKÉ TVORBY - Lebarová, Anastazija (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářskou práci jsem pojala jako výtvarný projekt. V teoretické části se věnuji pojmům a oblastem výtvarné výchovy, z kterých vycházím při tvorbě mého výtvarného projektu. Charakterizuji výtvarně projektovou metodu. Uvádím základní rozlišení výtvarně projevových typů žáků, stručnou charakteristiku staršího školního věku dětí, kterým je projekt určen. V souvislosti s psychickým vývojem tohoto období se zmiňuji o krizi dětského výtvarného projevu, která ve vývoji výtvarného projevu dítěte nastává. Na závěr podávám základní informace o malířích, které jsem pro výtvarný projekt vybrala. V praktické části uvádím samotný výtvarný projekt, který je rozepsán na 11 výtvarných činností, vztahujících se k pěti vybraným malířským osobnostem. Jednotlivé náměty výtvarných činností jsou inspirovány tvorbou a způsobem práce uvedených malířů a mají skrze vlastní prožitek dětí rozvíjet vztah k výtvarnému umění.
Fine art oriented education with focus on personages of the fine art outputs. Art project for children of secondary school age.
Keywords: Výtvarná zájmová činnost; výtvarný projekt; starší školní věk dětí; výtvarné umění; Claude Monet; Georges Seurat; André Derain; František Kupka; Vasilij Kandinskij.; Art leisure activity; Art project; Secondary school age of children; Fine art; Claude Monet; Georges Seurat; André Derain; František Kupka; Vasilij Kandinskij.