Sbírka řešených příkladů ze statiky - Šimanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce je koncipována jako stručný učební text k předmětu Technická mechanika I na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V práci jsou zahrnuta následující témata: síla a její moment, vyšetřování rovinné soustavy sil o společném působišti, vyšetřování rovinné soustavy dvou sil o různých působištích, vyšetřování obecné soustavy více rovinných sil, rovnováha sil v jednoduchých technických aplikacích, konkrétně páka a nosníky. Teorie je doplněna o příklady s komentovaným řešením, ve většině případů početním i grafickým. Práce může sloužit vyučujícím předmětu při přípravě na výuku a studentům při samostudiu nebo přípravě k různým zkouškám či testům.
Collection of solved problems from statics
Keywords: síla; moment síly; soustava sil; výslednice; rovnováha; páka; nosník; force; torque; system of forces; resultant; equilibrium; lever; beam