Respondentní prostředky španělského superlativu absolutního (kontrastivní korpusová analýza) - Linhart, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá především španělským superlativem absolutním a problematikou jeho překladu do českého jazyka. V teoretické části je v obecné rovině představena obecná charakteristika, klasifikace a stupňování přídavných jmen a následně je velmi podrobně pojednáno o superlativu absolutním. V praktické části je vydefinován a vyexcerpován reprezentativní vzorek pro daný jazykový jev a je sledována jeho vzájemná respondence v obou jazycích, a to na základě provedení korpusové analýzy v Českém národním korpusu InterCorp. Cílem práce je shromáždění jazykových prostředků užívaných pro překlad superlativu absolutního a jejich četnost.
Respondents of the Spanish superlative absolute (contrastive corpus analysis)
Keywords: superlativ absolutní; přídavné jméno; korpusová analýza; InterCorp; absolute superlative; adjective; corpus analysis; InterCorp