Mapování historických technických staveb v příhraničním regionu - Cimbura, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá historickými technickými stavbami v příhraničním regionu. Na úvod je zařazen krátký popis technických staveb a budov a významné historické milníky ve vývoji práce se dřevem a dřevozpracujícího průmyslu. Jsou zde zmíněné i důležité historické osobnosti, které se zasadily o rozvoj v této oblasti. Hlavní část práce tvoří kapitoly o pilách, plavebních kanálech a elektrárnách. V práci jsou uvedeny jednotlivé technické stavby (pily, vodní kanály, elektrárny), případně místa, kde tyto objekty původně stály. Cílem je všechny tyto historicky významné objekty zmapovat a popsat je v regionálním kontextu.
Mapping of historical technical buildings in the border region
Keywords: Zpracování dřeva; dřevo; pila; vodní kanál; elektrárna; technická stavba; historická technická stavba; příhraniční region; Šumava; mapování; Wood processing; wood; sawmill; shipping channel; power station; technical building; historical technical building; border region; Šumava; mapping