Požadavky na psa a jeho praktické využití při canisterapii - Zábranský, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá požadavky na psa a jeho praktické využití při canisterapii. Canisterapie je jednou z nejrozšířenějších forem zooterapií používajících se v nemocničních nebo sociálních zařízeních, domovech důchodců nebo školkách a školách. V praktické části práce je pozorován vliv canisterapie na canisterapeutického psa. Sledování probíhalo v období jednoho roku v Dobrovolnickém centru ve Fakultní nemocnici v Motole na tříletém psovi rasy čivava. Předmětem pozorování bylo, jak canisterapie ovlivňuje psa v závislosti na počtu klientů, frekvenci docházení na nemocniční oddělení, délce jednotlivých canisterapeutických sezení, využití jednotlivých aktivit práce se psem a na typu oddělení. V závěru sledovaného období byl proveden pokus, který měl dokázat, že nedodržení doporučení ohledně četnosti canisterapeutických sezení má negativní vliv na psa. Bylo zjištěno, že při častějším praktikování canisterapie během jednoho týdne je pes více unavený a přestává mít chuť k žrádlu ? množství nedožraného krmiva dosáhlo hodnoty až 70 % z denní dávky. Počet klientů ani doba sezení neměly statisticky významný vliv na následnou unavenost psa (F-test = 1,654, resp. 0,067). Pokus prokazuje, že z hlediska zatížení psa při canisterapii je nejvhodnější praktikovat canisterapeutické sezení jednou za týden nebo jednou za dva týdny.
Requirements necessary for dogs and their practical use in canistherapy
Keywords: canisterapie; pes; canisterapeutické sezení; frekvence sezení; canistherapy; dog; canistherapeutical session; frequency of session