Tažní psi v Arktidě jako potenciální zdroj parazitárních infekcí lidí a volně žijících zvířat - Brož, Marek (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce bylo posoudit tažné psy jako potenciální zdroj parazitárních infekcí lidí a volně žijících zvířat. Byly vyšetřeny vzorky výkalů tažných psů ze Svalbardu a Grónska pomocí molekulárních a mikroskopických metod na přítomnost mikrosporidií, kryptosporidií, giardií a helmintů. Jeden vzorek ze Svalbardu byl pozitivní na přítomnost vajíček hlístice Toxocara canis a čtyři vzorky ze Svalbardu byly pozitivní na DNA mikrosporidie Enterocytozoon bieneusi neobvyklého genotypu.
Sledge dogs in Arctic as a potential source of parasitic infections of people and free-living animals
Keywords: psi; arktida; Svalbard; Grónsko; PCR; mikrosporidie; hlístice; arctic; dogs; Svalbard; Greenland; PCR; microsporidia; roundworms