Komplexní péče o seniory v nemocničním zařízení - Hrádková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou Komplexní péče o seniory v nemocničním zařízení. Koncepce bakalářské práce je teoreticko-empirická. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku stáří a změn, které ho provází, pojetí komplexní péče, pracovníky, kteří se podílejí na komplexní péči a komplexní péči při příjmu a hospitalizaci. Nadále je orientována na zvláštnosti komunikace se seniory, úlohu sestry v uspokojování potřeb seniorů, rodinu jako součást péče o seniory a zdravotní péči o seniory v nemocničním zařízení. Empirická část zahrnuje výzkumné šetření, které bylo provedeno pomocí kvalitativního přístupu, metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru se sestrami a seniory na oddělení následné péče. Získané informace byly zaznamenány písemným zápisem a následně přepsány a uspořádány metodou tužka-papír do kategorizačních skupin. Ve spojitosti s výzkumným šetřením byly zvoleny tři cíle. Prvním cílem práce bylo zjistit, jak sestry pojímají komplexní péči o seniory. Druhým cílem jsme chtěli zjistit, jak sestry naplňují komplexní péči o seniory. Třetím cílem bylo zjistit, jaké aspekty péče poskytované sestrami senioři postrádají. K těmto cílům bylo stanoveno šest výzkumných otázek, na které bylo během výzkumného šetření odpovězeno. Z výzkumného šetření vyplynulo, že sestry prokázaly srozumitelnost a znalost pojmu komplexní péče a multidisciplinární tým. Komplexní péči sestry realizují již při příjmu- seznámením pacienta s oddělením s ohledem na jeho zdravotní stav. Nadále odebírají ošetřovatelskou anamnézu a vyhodnocují zdravotní stav pomocí hodnotících nástrojů, které v průběhu hospitalizace aktualizují a nadále vyhodnocují. Bylo zjištěno, že sestry kladou důraz na zjišťování a zajišťování biologických, psychických a sociálních potřeb. Jaké aspekty komplexní péče o seniory jsou sestrami opomíjeny, vyplynulo z rozhovorů sester a seniorů. Sestry nedostatečně naplňují potřebu autonomie a u sociálních potřeb by bylo vhodné, kdyby si sestry vytyčily více času na komunikaci s pacienty. Z výzkumného šetření nadále vyplynulo, že spirituální potřeby nejsou uspokojovány. Odpovědi seniorů se lišily od odpovědí sester a z výsledků je zřejmé, že sestry tyto potřeby nenaplňují. Jaké aspekty při poskytování péče senioři postrádají, uvedli, že jsou na oddělení spokojení. S výsledky sester se ovšem shodli, že by uvítali větší důraz na dodržování soukromí a doplnili by vybavení pokojů. Stejně tak se společně doplnili v nedostatku personálu.
Comprehensive care for seniors in hospital
Keywords: Komplexní péče; senior; multidisciplinární tým; změny stáří; potřeby; Comprehensive care; senior; multidisciplinary team; changes in old age; needs