Ošetřovatelská péče o ženu s hyperstimulačním syndromem - Šrámková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Během posledních desetiletí přibývá stále více párů, kterým se nedaří počít potomka přirozenou cestou, ať je již překážka na straně muže či ženy. V těchto případech jsou zde možnosti lékařské vědy a s ní i metody asistované reprodukce, které v posledních desetiletích opustila rámec klinických experimentů a stala se rutinním postupem při terapii nedobrovolně bezdětných párů či manželství. Vzhledem ke stálému zvyšování efektivity těchto metod se rozšiřují indikace asistované reprodukce, především in vitro fertilizace. Dalším krokem bylo zavedení léčby neplodnosti pomocí darovaných oocytů. Obě tyto metody souvisejí se stimulací vaječníků a tím může docházet i k řadě komplikací, mezi které patří i ovariální hyperstimulační syndrom, který je právě následkem nadměrné stimulace vaječníků. Dochází k nadměrné propustnosti kapilár pro tekutinu, která se dostává do dutiny břišní a způsobuje řadu klinických i laboratorních komplikací. Ošetřovatelství má v péči o tyto ženy nezastupitelné místo. Porodní asistentky by měli znát problematiku všech možných komplikací metod asistované reprodukce, individuálně a s empatií přistupovat k ženám, u kterých vznikla jakákoliv komplikace, jelikož pro tyto ženy je to psychicky náročná situace a během hospitalizace jsou pro ně porodní asistentky velikou oporou. Cíle, hypotézy a výzkumné otázky byly zjišťovány pomocí kvalitativního výzkumu prováděného nestandardizovaným rozhovorem s ženami, které prodělaly hyperstimulační syndrom a kvantitativním výzkumem pomocí anonymních dotazníků, které byly rozdány porodním asistentkám. Všechny cíle, hypotézy a výzkumné otázky, které jsem si stanovila, byly potvrzeny. Moje práce by mohla být použita jako informační materiál pro ženy podstupující umělé oplození, pro porodní asistentky pracující s těmito ženami a pro studenty, kteří by se chtěli touto problematikou zabývat.
Nursing care of women with Hyperstimulatory Syndrome
Keywords: Asistovaná reprodukce Komplikace asistované reprodukce Neplodnost Ošetřovatelská péče Ovariální hyperstimulační syndrom; Assisted reproduction Complications of assisted reproduction Infertility Nursing Care Ovarian hyperstimulation syndrome