Vyhodnocení úrovně chovu skotu na vybrané rodinné farmě - Vrhel, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na vyhodnocení produkčních a reprodukčních ukazatelů stáda rodinné farmy Jan Vrhel v období 2007 - 2013 a následně porovnána dle ročenek sledovaných období se stády podniků se zavedenou KU (kontrola užitkovosti). Hodnoceny byly také základní ekonomické ukazatele rentability podnikání, ze kterých vyplývá, že podnikání je udržitelné pouze za přispívání dotací. Vyhodnoceny byly i technologické postupy odchovu telat a jalovic, které poukazují na nižší úroveň plemenářské a reprodukční práce. Dle stanovené krmné dávky a analýzy krmné směsi bylo možné vyhodnotit i stav a kvalitu krmení a výživy, která odvozena od kvalitních farmou produkovaných krmiv. Celkově lze vyhodnotit krmení a výživu skotu v rodinném podniku Jan Vrhel za dobrou. Mléčná užitkovost byla hodnocena dle množství prodaného mléka a stavu dojnic. Z vyhodnocení vyplývá, že dojnice rodinného podniku jsou mírně pod průměrnou úrovní dojnic stád ČR se zavedenou KU ve sledovaném období 2007 -2013. Celkově lze říci, že farma Jan Vrhel je pod průměrnými hodnotami stád v ČR se zavedenou KU, ale vlivem správných investicí a zlepšení reprodukční a plemenářské práce by bylo možné dosáhnout optimálních hodnot všech kvalitativních ukazatelů.
Evaluation of cattle rearing on the family farm
Keywords: Mléčný skot; mléko; rodinná farma; krmení; šlechtění.; Dairycattle; milk; familyfarm; feeding; breeding.