Vytvoření a ověření tréninkového programu pro zlepšení výskoku u dorosteneckého volejbalového družstva VK Jihostroj České Budějovice - Vítů, Sabina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce bylo vytvořit a ověřit tréninkový program pro zlepšení výskoku u družstva volejbalistů VK Jihostroj České Budějovice. Jednalo se o jednoskupinový experiment. Ve skupině se nacházelo deset volejbalistů z dorostenecké kategorie a dva volejbalisté z kategorie mužské. Vstupní testování bylo provedeno před tříměsíční tréninkovou intervencí, po které následovalo výstupní testování. Testování bylo provedeno pomocí dvou testů na reakční plošině LEM 10 with ProJump, která se nachází v laboratoři zátěžové diagnostiky na KTVS v Českých Budějovicích. První z testů byl na maximální výskok a druhý byl test vytrvalosti, který se skládal ze tří skoků. Další zkoumaný aspekt byl biologický. Tréninková intervence byla zařazena do běžného tréninkového plánu a probíhala každé pondělí a středu. Provedeným výzkumem bylo dokázáno, že volejbalisté budou mít vlivem tréninkového programu větší naměřené hodnoty výstupního maximálního výskoku než vstupního. Nepotvrdilo se, že volejbalisté budou mít vlivem tréninkového programu větší naměřené hodnoty výstupního testu vytrvalosti než vstupního. Dále se nepotvrdil předpoklad, že probandi dosáhnou průměrných či lepších výsledků v maximálním vertikálním výskoku, než je daný průměr v manuálu LEM 10 with ProJump. Bylo potvrzeno, že souvislost mezi biologickým věkem a maximálním výskokem, která bude hodnocena korelačním koeficientem, bude větší než |0,4|. Bylo vyvráceno, že akcelerovaní volejbalisté dosáhnou lepších výsledků při vstupním testování maximálního výskoku.
The Creation and the Verification of a Training Program to Develop Jump in a Adolescents Volleyball Team VK Jihostroj České Budějovice
Keywords: volejbal; vertikální výskok; biologický věk; kvaziexperiment; reakční plošina; volleyball; vertical jump; biological age; kvaziexperiment; reaction platform