Šance a úskalí rodinné výchovy dítěte s dětskou mozkovou obrnou - Drdová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá šancemi a úskalími, s nimiž se setkává rodina vychovávající dítě s dětskou mozkovou obrnou. Teoretická část charakterizuje dítě s dětskou mozkovou obrnou, všímá si vlivu narození a výchovy dítěte s dětskou mozkovou obrnou na život sourozenců a rodičů. Dále věnuje pozornost spolupráci s odborníky, organizacemi a institucemi, zabývá se pomocí poskytovanou ze strany společnosti formou mimořádných výhod a dávek státní sociální podpory. V praktické části jsou na základě provedeného výzkumu a konečných závěrů prezentovány zkušenosti, názory a pocity rodičů, kteří vychovávají dítě s dětskou mozkovou obrnou. Hlavním cílem provedeného výzkumu bylo zjistit, jak ovlivňuje narození a výchova dítěte s dětskou mozkovou obrnou život rodiny, s jakými těžkostmi a naopak s jakými šancemi v podobě různých forem pomoci se rodiče setkali a jak na vše nahlíží.
Chances and Difficulties of Family Upbringing of a Child with Polio
Keywords: dětská mozková obrna; dítě s postižením; výchova v rodině; rodiče; sourozenci; spolupráce s odborníky; ucelená rehabilitace; pomoc společnosti; polio; a child with disabillity; family upbringing; parents; siblings; cooperation with experts; compact rehabilitation; help from society