Struktura obyvatelstva podle pohlaví - svět a vybrané regiony - Králová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce je zmapovat a znázornit rozdíly ve struktuře obyvatelstva podle pohlaví ve světě a ve vybraných regionech. První část práce lze označit jako teoretickou, kde čtenáře seznamuji se základními pojmy demografie a způsoby jakými lze strukturu obyvatelstva podle pohlaví analyzovat, znázornit a odůvodnit. Pro analýzu rozdílů ve struktuře obyvatelstva podle pohlaví je použita metoda indexu maskulinity nebo femininity resp. koeficientu maskulinity a femininity. Dobré možnosti studia poskytuje i grafický způsob interpretace dané struktury. Další části mé bakalářské práce lze rozdělit na pět kapitol. V první je znázorněna struktura pohlaví ve světě, která se týká kontinentů a regionů, v této kapitole je také pozornost věnována státům s nejvyšším počtem mužů či žen, či 10 státům s nejvyšší maskulinitou a nejvyšší femininitou. Druhá kapitola se zabývá rozdíly ve struktuře obyvatelstva vyspělých a rozvojových států, kde si jako zástupce vybírám Německo a Burundi. Třetí kapitola se zabývá populací Číny, která je zajímavá především díky zavedené politice jednoho dítěte a nyní několikanásobnou převahou mužů. Čtvrtá kapitola se věnuje populaci Indie, kde díky náboženským poměrům a zavedené patriarchální tradici je rozdíl mezi počty mužů a žen okolo 37 milionů. V páté kapitole už pouze zhodnocuji situaci v České republice a Slovenské republice a porovnávám je mezi sebou pomocí indexu maskulinity. Všechny mapové přílohy v této práci byly vytvořeny pomocí geografického softwaru GIS.
Structure of the population by sex - world and specific regions
Keywords: demografie; populace; poměr pohlaví; struktura obyvatelstva podle pohlaví; populační vývoj; index maskulinity; index femininity; demography; population; sex ratio; structure of the population by sex; population analysis; masculinity index; feminininity index