Sklízecí mlátičky z hlediska hlučnosti a prašnosti - Líkař, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřená na sklízecí mlátičky z hlediska hlučnosti a prašnosti v kabině, ale i mimo ni. V literární rešerši se nachází základní údaje a pojmy z oblastí sklízecích mlátiček, hluku a prachu. Samotné měření probíhalo na pozemcích u čtyř farmářů. Změřeny byly stroje různého data výroby. Jednalo se o stroje Fortschritt E 512 (1983), Fortschritt E 514 (1989), Case IH 2188 (1998) a Claas Avero 240 (2011). Výsledky měření byly graficky znázorněny a navzájem porovnány. Naměřené hodnoty byly porovnány s platnou legislativou. Z měření vyplynulo, že hlukový limit nesplňuje pouze nejstarší stroj. Prašnost byla v této práci pouze orientační. Díky měření prašnosti, jsme ale získali ucelenější pohled na pracovní prostředí, kterému je obsluha vystavena.
Combine harvester in terms of noise and dust
Keywords: Hluk; prach; sklízecí mlátička; PM10; decibel; Noise; dust; combine harvester; PM10; decibel