Kreativní techniky v účetnictví a jejich dopady na věrný a poctivý obraz - Křížová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je prezentace nejčastěji využívaných kreativních technik v účetnictví. Prostřednictvím aplikace vybraných technik kreativního účetnictví vyhodnotit jejich vliv na účetní výkazy a věrný a poctivý obraz. Teoretická část je výstupem použité odborné literatury a platných právních předpisů. Jsou vymezeny pojmy týkající se kreativního účetnictví a věrného a poctivého obrazu účetnictví. Dále jsou zkoumány důvody a okolnosti, proč se účetní jednotky uchylují k těmto technikám a následně také vyplývající výhody a nevýhody z využití kreativního účetnictví. Teoretická část je zakončena prezentací nejčastěji využívaných metod kreativního účetnictví. Praktická část se věnuje analýze vybrané společnosti, jejím ekonomických výsledků za posledních pět let včetně rizik, která se v daném odvětví nachází. Pomocí CFEBT modelu a Beneish modelu M-skóre bude vyhodnoceno riziko zmanipulování finančních výkazů a určení rizikových položek z finančních výkazů dané společnosti. Další část práce se věnuje aplikaci vybraných technik kreativního účetnictví na finanční data vybrané účetní jednotky a vyhodnocení jejich vlivu na výsledek hospodaření a na hodnotu poměrových ukazatelů finanční analýzy. Práce je zakončena přehledem o třech stupních manipulace účetních výkazů včetně výčtu některých možných sankcí od Finančního úřadu u konkrétních prohřešků. Informace použité k analýze a výpočtům jsou získány z údajů předkládaných bance a interních údajů banky.
Creative techniques in accounting and their impact on a true and fair view
Keywords: kreativní účetnictví; věrný a poctivý obraz účetnictví; Beneish M-skóre; CFEBT model; techniky kreativního účetnictví; creative accounting; true and fair view; financial statements manipulation; CFEBT model; Beneish model; creative accounting techniques