Analýza potřeb vybraného zařízení pro klienty s mentálním či kombinovaným postižením - Macešková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou potřeb vybraného zařízení pro klienty s mentálním či kombinovaným postižením. Cíli diplomové práce bylo zjistit potřeby zaměstnanců vybraného zařízení a potřeby klientů vybraného zařízení - konkrétně klientů žijících v chráněném bydlení v jeho rámci. Výzkum v rámci diplomové práce byl připraven a proveden na základě zakázky ze strany vrcholového managementu daného zařízení. Diplomová práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. V rámci teoretické části jsou definovány pojmy související s tématem diplomové práce - osoby s mentálním či kombinovaným postižením, jejich potřeby, potřeby zaměstnanců aj. - a uvedena důležitá teoretická východiska v jeho rámci. Praktická část diplomové práce se pak zabývá samotným výzkumem - od stanovení cílů a výzkumných otázek, přes metodiku, interpretaci výsledků, jejich srovnání s teoretických východisky až po samotný závěr. Pro zpracování výzkumu v praktické části této diplomové práce byla vybrána strategie kvalitativního výzkumu spolu s metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkum přinesl srovnání potřeb zaměstnanců třech úseků, potřeby klientů žijících v chráněném bydlení a srovnání potřeb zaměstnanců s potřebami klientů, a to v rámci daného zařízení. Na základě výzkumu se ukázalo např. to, že existují shody, ale i rozdíly v potřebách zaměstnanců napříč jednotlivými úseky. Výsledky výzkumu poslouží jako přímá zpětná vazba vrcholovému managementu daného zařízení ohledně potřeb a spokojenosti zaměstnanců a klientů chráněného bydlení v jeho rámci.
Analysis of the Needs Analysis in a Selected Facility for Clients with Mental or Combined disabilities
Keywords: Analýza potřeb; potřeby klientů chráněného bydlení; osoby s mentálním či kombinovaným postižením; chráněné bydlení; potřeby zaměstnanců v sociální oblasti; Needs analysis; the needs of sheltered housing clients; persons with mental or combined disabilities; protected housing; needs of employees in the social sphere