Vliv odpisování dlouhodobého hmotného majetku na výsledek hospodaření podniku - Krejčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá odpisováním dlouhodobého hmotného majetku a jeho vlivem na výsledek hospodaření podniku. Cílem práce je posoudit ve vybraném podniku strukturu dlouhodobého majetku, analyzovat a zhodnotit způsoby odepisování vybraných skupin dlouhodobého hmotného majetku ve vztahu k reálné situaci a výsledku hospodaření. Konečným cílem je podle výsledků navrhnout možná řešení odpisové politiky podniku. Teoretická část práce se převážně věnuje charakteristice dlouhodobého majetku a daňovým a účetním odpisům. Praktická část je zaměřena na nejmenovanou společnost s ručením omezeným, jejímž předmětem podnikání je maloobchod s farmaceutickými přípravky. Jsou zde vypočteny a následně porovnány jednotlivé metody daňového odpisování, uvedeny příklady účetních odpisů a vypočtena odložená daň. Veškeré výpočty jsou použity na dvou typech vybraného majetku. Výsledkem práce je zhodnocení odpisové politiky podniku a konkrétní doporučení ke způsobu odpisování v následujících obdobích.
Effect of Depreciation of Tangible Fixed Assets on Economic Results of Business
Keywords: dlouhodobý hmotný majetek; odpisy; výsledek hospodaření; tangible fixed assets; depreciation; economics result