Koheze a koherence textu komiksových příběhů (Astérix a Obélix). - Mužíčková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá analýzou komiksových textů. Cílem práce je analýza vztahů v tomto typu textů, se zaměřením na mimojazykovou (obrazovou) složku a na klasifikaci různých (nalezených) typů anafor. Jako předloha k jejímu vypracování slouží komiksová alba Astérix, vydaná ve francouzském jazyce. Práce je rozdělena na část teoretickou a část analytickou. Teoretická část se dále člení na tři kapitoly, z nichž první se zabývá popisem komiksu jakožto samostatného umění, druhá poté popisem komiksu Astérix a třetí je věnována lingvistickým termínům, které jsou úzce spjaty s touto tematikou. V analytické části jsou na konkrétních ukázkách z komiksu Astérix představeny koreferenční vztahy mezi jednotlivými referenty.
Cohesion and coherence of the comic books´ text (Astérix and Obélix).
Keywords: Komiks; Astérix; koreference; koheze; koherence; analýza; Comic book; Astérix; coreference; cohesion; coherence; analysis