Selhání rodiny jako faktor pro uložení výchovného opatření - Kůzlová, Simona (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je popsat rodinné zázemí dětí a rodičů, kterým bylo uloženo výchovné opatření či nařízena ústavní výchova, zejména z pohledu funkčnosti těchto rodin. Dále je cílem této práce zjistit, zda u dětí s výchovnými problémy není příčinou jejich chování selhávání některých funkcí rodiny či neutěšená rodinná situace. Práce je rozdělena na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část je věnována tématům rodina, funkce rodiny, výchovné styly, problémové chování dětí a rodičů, syndromu CAN a sociálně-právní ochraně dětí. V rámci empirické části jsou analyzovány spisy dětí a rodin vedených na oddělení Sociálně-právní ochrany dětí v Českém Krumlově. Ke zjištění skutečností je využita obsahová analýza dokumentů. V rámci analýzy jsou zjištěny hlavní důvody uložení výchovných opatření či nařízení ústavní výchovy. Je zmapováno rodinné zázemí těchto dětí a jejich rodičů.
Failure of a family as a factor for imposing educational measure
Keywords: rodina; funkce rodiny; problémové chování dětí a rodičů; sociálně-právní ochrana dětí; family; family function; problematical bahaviour of children and parents; social and legal protection of children