Přístupy k výuce témat souvisejících s předsudky a stereotypy v rámci výchovy k občanství na 2. stupni ZŠ - Tancerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá výukou témat předsudků a stereotypů na druhém stupni základní školy a uvádí možné přístupy výuky. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy a problematiku s nimi spojenou. Rovněž zahrnuje analýzu tématu v návaznosti na Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, a to v rámci předmětu výchova k občanství i v rámci vybraných průřezových témat. Praktická část obsahuje vytvořenou výukovou lekci určenou především žákům 9. třídy základní školy, která směřuje zejména k tomu, aby žáci disponovali základními znalostmi o předsudcích a stereotypech, a rovněž k tomu, aby žáci své předsudky a stereotypy uměli popsat a plně si je uvědomovat. Podle nastavených kritérií účinnosti je účinnost lekce vyhodnocena kladně a lze jí připsat pozitivní dopady jak na základě rozvíjení klíčových kompetencí, tak na základě dílčích cílů - afektivních i kognitivních. Pro zkvalitnění použitých aktivit a výukových metod jsou ke každé části výukové lekce připojeny komentáře i možné alternativní postupy.
Teaching methods related to prejudice and stereotypes within civics at lower secondary school
Keywords: předsudek; stereotyp; výchova k občanství; výuková lekce; prejudice; stereotype; citizenship education; teaching lesson