Zpracování časoprostorových dat v prostředí GIS na příkladu města České Budějovice - Kulhánková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá kartografickými metodami vizualizace časoprostorových dat na území města České Budějovice. Zdroji dat pro následnou mapovou tvorbu byly diplomové práce Lenky Křiklánové a Barbory Dolákové, které zkoumaly prostorovou mobilitu vybraných skupin obyvatel (studenti, ženy na mateřské dovolené a postproduktivní obyvatelstvo) v Českých Budějovicích. Účelem této práce je vytvořit vhodnou kartografickou metodu zobrazení této mobility a také doporučit vhodnější postup sběru dat o prostorové mobilitě obyvatel. První část bakalářské práce je zaměřena především na vysvětlení časoprostorových pojmů a vymezení objektu a předmětu výzkumu time-space geography. Následující část je praktická vytváří kartografické výstupy prostorové mobility sledovaných obyvatel, hodnocení těchto děl spolu s návrhem optimalizace sběru dat.
Spatio-temporal processing of data in the GIS environment in the example of České Budějovice.
Keywords: GIS; každodenní aktivity; geografie času; kartografické zobrazení; České Budějovice; GIS; everyday´s activities; time-geography; cartographic mapping; České Budějovice