Analýza běžné mluvy v okolí města Prachatice - Císařová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce je analýza běžné mluvy na Prachaticku. Tato oblast patří do nářeční podskupiny jihozápadočeské. Autorka práce má k dispozici přepisy vyprávění osob staré generace. Zaměří se na hláskoslovný, tvaroslovný, lexikální a případně syntaktický rozbor, provede analýzu mluvenostních jevů. Cílem práce je posoudit přítomnost nářečních prvků v mluvě nejstarší generace a zároveň podat komplexní obraz běžné mluvy v této lokalitě.
Analysis of a common language around the city Prachatice
-
Keywords: nářeční situace; jihozápadočeská podskupina; obecná čeština; mluva nejstarší generace; hláskoslovný; tvaroslovný a lexikální rozbor; fonetický pravopis; dialectal situation; south-west-bohemian subgroup; common Czech; language of the oldest generation; phonetics; morphology and lexical analysis; phonetic orthography