Dobrovolnictví v hospici - Wegerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
V bakalářské práci je rozpracováno téma ''Dobrovolnictví v hospici''. V současné době se stále častěji setkáváme s dobrovolníky a s dobrovolnictvím. Dobrovolnictví je nesmírně důležité v oblasti zdravotně sociální péče, jelikož lidem, kteří se s dobrovolníky setkávají, pomáhá překonat těžké životní situace. Je velmi důležité, aby i lidé, kteří jsou těžce nemocní, měli pocit smysluplnosti, věděli, že jsou potřební, že o ně má někdo zájem. U těžce nemocných a umírajících je důležité, aby byla zachována kvalita života. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, jsou dobrovolníci v hospici a jejich individuální přístup ke každému klientovi. Také vhodně zvolené činnosti, které spolu dobrovolník a klient vykonávají, zajišťují, aby se klienti necítili sami, měli pocit užitečnosti. Hlavním cílem práce je popsat dobrovolnictví, dobrovolnickou činnost, motivaci a náplň činnosti dobrovolníka v hospici. Dílčím cílem je zmapovat přínos dobrovolnictví v hospici z pohledu pracovníků a klientů. Bylo využito kvalitativního výzkumu a to metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru. Rozhovory byly prováděny s 15 pracovníky hospice a s 6 klienty hospice. Tento výzkum byl realizován v Hospici sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích. Domnívám se, že cíle bakalářské práce ''Dobrovolnictví v hospici'', byly splněny. Výzkum ukázal, že dobrovolníci v hospici jsou velkým přínosem jak pro klienty hospice, tak pro pracovníky hospice. Z výzkumu vyplynulo, že klienti jsou rádi, když je dobrovolníci navštěvují. Dobrovolníci jim pomáhají zapomenout na svá trápení, krátí klientům dlouhou chvíli. Klienti tak mají pocit smysluplnosti a také toho, že jsou stále pro někoho důležití. Pracovníci v Hospici sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích vidí v dobrovolnictví velký přínos. Jsou rádi, že dobrovolníci navštěvují klienty, jelikož se jim věnují a pozitivně ovlivňují klientovu náladu. Díky dobrovolníkům se pracovníci mohou věnovat, vzhledem k velkému množství práce, i jiným klientům. Bakalářskou práci bude možno použít k rozšíření informovanosti o dobrovolnictví v hospici. Může být také využita jako zpětná vazba pro dané zařízení.
Volunteering in the hospice
Keywords: Dobrovolník; dobrovolnictví; hospic; klient; motivace dobrovolníků; náplň činnosti dobrovolníků; pracovník; přínos dobrovolnictví; Volunteer; volunteering; hospice; client; motivation of volunteers; contents of the volunteer´s activity; staffer; benefit of the volunteering