Ověření pozičního chování u savců - Kunclová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce byla zaměřena na stanovení orientace těla při pasení a odpočinku ovce domácí. Pozornost byla také věnována hodnocení podmínek prostředí, které mohly ovlivnit poziční chování zvířat. Data byla sbírána přímým pozorováním oproti předchozím studiím, ve kterých byly využity satelitní snímky z Google Earth. V tomto pokusu byli hodnoceni pouze vybraní označení jedinci. Přímým pozorováním byla zjištěna individuální preference zvířat nejen směru, ale i místa. Vyhodnocením fotografií sledovaných zvířat byla zjištěna, dle denní doby,severní až západní orientace těla. Výraznější směrová preference byla dokumentována u odpočívajících jedinců.
Verification of magnetic alignment in mammals
Keywords: magnetický alignment; ovce domácí; orientace při pastvě; orientace při odpočinku; magnetic alignment; domestic sheep; grazing orientation; resting orientation