Dodržování právních norem životního prostředí v Jihočeském kraji - Jozífková, Alena (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je dodržování právních norem životního prostředí v Jihočeském kraji. Dále pak zjistit k jakým změnám došlo v rámci seznamu znečišťovatelů životního prostředí a ve stavu životního prostředí v Jihočeském kraji za posledních 10 let. První část práce se zabývá teoretickými přístupy k životnímu prostředí. Dále jsou zmíněny obecné typy nástrojů životního prostředí a jejich následné praktické využití v české legislativě. Zmíněna je i historie vývoje situace životního prostředí v ČR v období před a po vstupu do EU. Následně je pozornost věnována také mezinárodním a národním orgánům a agenturám, které se zabývají ochranou životního prostředí. Praktická část práce nejprve vymezí oblast Jihočeského kraje z hlediska územně-správního a poté dojde k syntéze a analýze stavu životního prostředí ve sledovaném období. Následně se pomocí komparace zjistí vývoj největších znečišťovatelů životního prostředí v Jihočeském kraji za posledních 10 let. Z provedených studií budou navrženy návrhy na zlepšení stavu životního prostředí v Jihočeském kraji, diskuze ohledně zjištěných výsledků a následně dojde k posouzení dodržování právních norem životního prostředí.
The Compliance of Legal Environmental Standards in South Bohemia
Keywords: životní prostředí; právní normy; legislativa; znečišťovatelé životního prostředí; znečišťující látky; Jihočeský kraj; environment; legal standards; legislation; environmental polluters; pollutants; South Bohemian Region