Odnožovací schopnosti vybraných druhů rodu pryšec (Euphorbia) - Kůrková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce byla zaměřena na experimentální pěstování vybraných druhů rodu pry-šec (Euphorbia) v pěstebním skleníku v botanické zahradě v Táboře, které byly expe-rimentálně silně narušeny odstřižením vzrostného vrcholu pod děložními lístky mla-dých rostlin. Polovina jedinců byla ponechána jako kontrolní. Z 39 získaných druhů se jich podařilo vypěstovat 27 a z tohoto počtu bylo schopných vytvořit adventivní výhony z hypokotylu/kořenu a přežít 18 druhů: Euphorbia corollata, Euphorbia den-droides, Euphorbia epithymoides, Euphorbia gossypina var.gossypina, Euphorbia heterophylla, Euphorbia hierosolymitana, Euphorbia characias, Euphorbia characias 'Black pearl', Euphorbia characias ssp.wulfenii, Euphorbia lathyris, Euphorbia myrsinites, Euphorbia peplus, Euphorbia pithyusa subsp.cupanii, Euphorbia regis - jubae, Euphorbia stenoclada, Euphorbia stricta, Euphorbia terracina, Euphorbia ti-rucalli. Tato práce představuje nejucelenější souhrn poznatků o adventivním odnožo-vání rodu Euphorbia a doporučuji pokračovat v navazujícím studiu odnožování dal-ších druhů pryšců, zejména sukulentních druhů.
Sprouting abilities of selected species in the genus (Euphorbia)
Keywords: Euphorbia; adventivní odnožování; silné narušení; Euphorbia; adventitious sprouting; strong disturbance