Ekonomický rozvoj Španělska v období frankismu - Kočová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním cílem této práce je vytvořit ucelený chronologický přehled vývoje ekonomické situace ve Španělsku v době občanské války, za vlády Francisca Franca a po nastolení demokracie po jeho smrti. Delší časový odstup od těchto událostí dává možnost přistoupit k posouzení úlohy Francisca Franca v dějinách Španělska bez zaujetí, s přihlédnutím k celkové politické a ekonomické situaci v Evropě před jeho nástupem k moci i za jeho vlády. Ekonomický vývoj za vlády Franca je rozdělen do tří etap, které jsou někdy označovány jako etapa nezávislosti(léta hladová), etapa orientace na zahraničí(stabilizace) a etapa rychlého rozvoje. Součástí práce je i popis politické situace ve Španělsku, která vytváří důležitý rámec pro pochopení některých ekonomických rozhodnutí Franca, která jsou někdy chápána, bez zasazení do celkové politické situace v Evropě, jednoznačně negativně.
Economic development of Spain under Franco
Keywords: ekonomické situace ve Španělsku; občanská válka; úlohy Francisca Franca; the economic situation in Spain; the civil war; the role of Francisco Franco