Prevalence střevního prvoka Dientamoeba fragilis v populaci lidí a zvířat v České republice. - Kašparová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této diplomové práce bylo zjistit prevalenci střevního prvoka Dientamoeba fragilis v populaci zdravých lidí a jejich zvířat v České republice pomocí dvou molekulárních přístupů. Celkem bylo analyzováno 296 vzorků stolice od lidí a 135 vzorků od 18 druhů zvířat. Pomocí real-time PCR (qPCR) byla u lidí zjištěna prevalence 24 % a pomocí konvenční PCR (cPCR) 7 %. Kromě toho byla porovnána citlivost těchto dvou metod pro detekci D. fragilis. Na základě našich výsledků jsme zjistili, že qPCR je citlivější metoda než cPCR. U lidí bylo zjištěno několik faktorů ovlivňujících výskyt D. fragilis. Vyšší prevalence D. fragilis byla pozorována u lidí, kteří žijí na vesnici, cestují mimo Evropu a jsou v častém kontaktu s hospodářskými zvířaty. U zvířat byla D. fragilis pomocí qPCR detekována u 11 % vzorků od osmi druhů zvířat. Díky Sangerovu sekvenování jsme zjistili, že u všech lidských pozitivních vzorků se jednalo o Genotyp 1. Navíc byla pozorována ko-infekce D. fragilis a Blastocystis spp. u téměř poloviny kolonizovaných lidí.
Prevalence of the intestinal protist Dientamoeba fragilis in the human and animals in the Czech Republic.
Keywords: Dientamoeba fragilis; střevní prvok; prevalence; Česká republika; lidští dobrovolníci; zvířata; genotypy; molekulární detekce; Dientamoeba fragilis; intestinal protist; prevalence; Czech Republic; human volunteers; animals; genotypes; molecular detection