Rituály spojené s kouřením marihuany - Pavliňáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Jelikož se obliba konopí v České republice stále zvětšuje, roste potřeba dozvědět se o jejích uživatelích více informaci. Proto jsem se rozhodla psát bakalářskou práci právě o fenoménu užívání marihuany. Teoretická část se zaměřuje na konopí jako rostlinu. Je zde uvedena taxonomie a popis rostliny a také účinné látky, které obsahuje. Dále jsem uvedla různé způsoby užití konopí a projevy intoxikace. Poté se práce věnuje pojmu rituál, konkrétně jeho definicí, kvalifikací a jeho funkcím. Vše je spojeno s užíváním konopí v historii. Poslední dvě kapitoly se zabývají rituálním užíváním konopí v čase. Zatímco v historii byla marihuana záležitostí pouze některých vrstev lidí (jazzový hudebníci, hippies), dnes kouří marihuanu velký počet lidí bez ohledu na společenské postavení či věk. Výzkum byl proveden pomocí kvalitativního šetření, které probíhalo metodou narativních rozhovorů doprovázených pozorováním. Rozhovory proběhly s pravidelnými uživateli konopí a měly za cíl identifikovat rituály spojené s jeho užíváním. Výsledky byly zpracovány pomocí techniky vytváření trsů, což vytvořilo celkem pět okruhů, které splňují aspekty rituálního chování. Tyto okruhy se týkají prvního experimentu s marihuanou, přípravy marihuany k užití, počtu přítomných lidí při intoxikaci a nejběžnějších místech a času užití. Celkově by měly výsledky práce posloužit široké veřejnosti k lepšímu pochopení problematiky užívání konopí.
Rituals associated with Marijuana Smoking
Keywords: rituál; marihuana; dlouhodobý uživatel; ritual; marijuana; long-time user