Webové stránky obcí a krajů - analýza poskytovaných informací občanům na úseku ochrany obyvatelstva - Veberová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ochrany obyvatelstva na území České republiky. Cílem této práce je zhodnotit poskytované informace obyvatelům na webových stránkách obcí a krajů na úseku ochrany obyvatelstva. Dílčím cílem je zjistit úroveň vzdělanosti obyvatelstva v této oblasti. Za účelem naplnění těchto cílů je proveden rozbor webových stránek vybraných obcí a obcí s rozšířenou působností a dotazníkové šetření úrovně znalostí obyvatelstva na dané téma. Nejdříve jsou definovány pojmy civilní ochrana, civilní obrana a ochrana obyvatelstva. Dále je navázáno koncepcemi, které nastiňují historický vývoj až po současný stav ochrany obyvatelstva na našem území. V další části jsou zmiňována postavení a úkoly samosprávných orgánů a fyzických osob v tomto systému. Zásadní součástí práce jsou úkoly ochrany obyvatelstva a jejich charakteristika, které jsou nezbytnou součástí znalostí v této problematice. Konkrétně se jedná o: varování, vyrozumění a poskytování tísňových informací; jednotný systém varování a vyrozumění; ukrytí; individuální ochrana; evakuace; nouzové přežití. V návaznosti na teoretickou část, která vychází z literární rešerše dokumentů řešící danou problematiku, práce pokračuje empirickou částí, která vychází z analýzy a porovnání obsahu informací na úseku ochrany obyvatelstva na webových stránkách vybraných obcí. Z této analýzy vyplývá, že množství a kvalita informací poskytovaných na webech obcí je nedostačující (k nalezení bylo pouze 53 % hledaných informací). Dále je provedeno anonymní dotazníkové šetření, ze kterého vyplývá, že úroveň znalostí obyvatelstva v oblasti ochrany obyvatelstva je nízká - nejčastější odpovědí na konkrétní témata z úseku ochrany obyvatelstva byla možnost "nevím" (88 %).
Municipalities and region websites - analysis of information provided to citizens on the field of protection of population
Keywords: Ochrana obyvatelstva; informovanost obyvatelstva; integrovaný záchranný systém; Protection of population; population awareness; Integrated Rescue System