Sezónní proměnlivost druhů Euphrasia stricta a Euphrasia nemorosa na Šumavě a v Předšumaví - Bočková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2022)
Euphrasia je taxonomicky komplikovaný rod poloparazitických rostlin, který je schopen tvořit morfologicky odlišné časné a pozdní typy. V této bakalářské práci byl studován nový typ časných rostlin recentně nalezený na Šumavě. Časný typ byl srovnán s geograficky blízkými populacemi druhů E. stricta a E. nemorosa. Dále byla sledována sezónní variabilita obou druhů i časného typu v tomto území a rozdíly mezi populacemi E. stricta na Šumavě a v Předšumaví.
Seasonal variation of Euphrasia stricta and Euphrasia nemorosa in Šumava and its foothill
Keywords: Euphrasia; sezónní proměnlivost; morfometrická analýza; analýza mikrosatelitů; Šumava; Předšumaví; Euphrasia; seasonal variation; morphometric analysis; microsatellite analysis; Šumava Mts; Šumava foothills