Land cover/ land use ve venkovském suburbánním zázemí města České Budějovice - Jeřábková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá pokryvem a využitím země ve venkovském suburbánním zázemí města České Budějovice. Toto území je vymezeno 39 katastrálními územími obcí, které se nacházejí v okolí Českých Budějovic a jsou specifikované podílem dojížďky za prací do krajského města 50 % a více. Tato práce předkládá a popisuje změny krajinného pokryvu a jeho využití, právě ve vymezeném území, v letech 2008 a 2012. V příloze jsou přiloženy případové studie 5 katastrálních územích, kde jsou zachyceny změny v letech 2003, 2008 a 2012. Práce je rozdělena na teoretickou a analytickou část. V teoretické části je řešen problém suburbanizace jako takové, změny ve využití a pokryvu země a problematika venkova. Součástí práce jsou mapy land use/ land cover každého katastrálního území z roku 2012. V analytické části jsou popsány jednotlivá katastrální území a změny land use/ land cover, které jsou podloženy terénním průzkumem. Problematika suburbanizace je dokládaná tabulkou o vývoji počtu obyvatel v jednotlivých obcích, popř. jsou uvedeny jiné aspekty, který tento trend ovlivňují. V závěru práce je zhodnoceno celé řešené území.
Land cover/ land use in the suburban rural backrground of the city České Budějovice
Keywords: land use; land cover; suburbanizace; venkov; České Budějovice; land use; land cover; suburbanization; countryside; České Budějovice