Podniková výkonnost na bázi peněžních ukazatelů - Jungbauerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce bylo zhodnotit tvorbu a užití cash flow v konkrétním podniku za období od roku 2010 do roku 2012. Prvním krokem bylo sestavení přehledu cash flow za uvedené období. Hodnota cash flow byla pak porovnána s výsledkem hospodaření běžného roku společnosti. Na základě uvedené rozvahy, výkazu zisku a ztráty a výkazu cash flow byly zkonstruovány a vypočítány jak tradiční ukazatele finanční analýzy, tak ukazatele na bázi cash flow. Z praktické části této práce lze vyčíst, že ačkoliv byla firma v roce 2010 ve ztrátě, neměla potíže týkající se nedostatku peněžních prostředků. Naopak v letech 2011 a 2012 společnost generovala zisk, avšak výdaje vynaložené na provozní činnost převyšovaly příjmy. Podnik by se měl proto více zaměřit na řízení peněžních prostředků a věnovat větší pozornost položkám čistého pracovního kapitálu. Tradiční finanční ukazatele hodnotí subjekt jako velmi kvalitní co se týče včasné úhrady svých dluhů a jejich krytí oběžným majetkem. Finanční situace podniku je velmi stabilní, podnik nemá výraznější problémy s hospodařením a zhodnocováním vloženého kapitálu.
Corporate performance based on monetary indicators
Keywords: peněžní tok; příjmy a výdaje; zadluženost; rentabilita; likvidita; cash flow; income and expenses; indebtedness; profitability; liquidity