Pohybové aktivity ve vodě pro seniory a jejich vliv na zdraví s využitím intervenčního programu. - Pražák, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2012)
Stáří je přirozený a nezvratný proces lidského vývoje, který je spojený s výraznými fyziologickými, psychickými i sociálními změnami. Aktivní život seniorů a provádění adekvátních pohybových aktivit je základním kamenem pro docílení kvalitního, zdravého a plnohodnotného života. Cílem této práce bylo vypracovat, prakticky ověřit a zjistit, fyzické i psychické změny vztahující se ke zpracovanému intervenčnímu programu a zároveň integrace tohoto programu do běžného života. V teoretické části jsou definovány základní aspekty a problémy týkající se stárnutí, spolu s fyziologickými i psychologickými změnami, se stářím souvisejícími. Praktická část zkoumá možný pozitivní vliv na zdraví a předkládá varianty vodních pohybových aktivit s následně vypracovaným intervenčním programem.
Water activities for seniors and their impact on health through using the intervention program.
Keywords: senior; vodní pohybové aktivity; fyziologické a psychologické změny; pozitivní vliv; integrace; intervenční program; senior; water activities; physical and mental changes; positive impact; integration; intervention program