Dramaturgie jako dovednost zážitkového pedagoga - Šulcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá především pedagogickou dramaturgií, konkrétně dramaturgií v pedagogice zážitku. Na začátku jsou uvedené příklady nejznámějších druhů dramaturgie vyskytující se v současné době, kam lze zahrnout dramaturgii filmu a divadla. Poté vymezení dramaturgie z hlediska pedagogického a přesnější vymezení tohoto termínu v zážitkové pedagogice. K pochopení kontextu vzniku této specifické disciplíny jsou uvedeny teoretické pilíře dramaturgie a dělení dramaturgie podle fází, od prvotní myšlenky, až po realizaci kurzu či programu. Ke slovu se dostává také dramaturgická vlna, přednostně pak dramaturgický oblouk a jeho počin, jejich příklady a využití v praxi. Tématem na závěr jsou uvedené příklady využití dramaturgie ve specifických podmínkách.
Dramaturgy as skill of adventure pedagogue
Keywords: dramaturgie / dramaturgická práce; pedagogika zážitku / zážitková pedagogika; kurzy; program; příprava; tvorba; Prázdninová škola Lipnice; dramaturgy / dramaturgical work; pedagogy experience / experiences pedagogy; courses; program; preparation; creation; School holiday Lipnice