Etologické projevy ovcí v průběhu pastevního období - Koutná, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce bylo zaznamenat a vyhodnotit základní kategorie chování ovcí při pastvě v průběhu jednoho pastevního období s přihlédnutím k rozdílným klimatickým podmínkám. Sledování se provádělo metodou přímého pozorování (délka intervalu 10 minut), 5x v průběhu pastevního období vždy po celých 24 hodin. Nejvyšší doba pastvy (43,8% dne) byla zaznamenána v červenci. Vysoké teploty zkrátily délku pastvy až na 26,8 % dne. Při nekvalitním porostu se prodlužuje doba pohybu (10 % dne). Nejdelší zastoupení kategorie ležení bylo u stáda ovcí zaznamenáno v srpnu (54,4% dne).
Ethological manifestations sheep along pastoral season
Keywords: chov ovcí; etologie; základní kategorie chování; sheep farming; ethology; base categories of the behaviour