Využití přírodních zvuků a meditační hudby pro volnočasové aktivity seniorů žijících ve zdravotně sociálních zařízeních - Pilarčík, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit míru možnosti využití meditační hudby v rámci volnočasových aktivit seniorů žijících ve zdravotně sociálních zařízeních. Teoretická část se skládá ze tří hlavních kapitol, z nichž první se zabývá stárnutím, stářím, zdravotně sociálními zařízeními pro seniory a jejich posláním. Další kapitola navazuje tématem volnočasových aktivit, jejich potřebou a využitím v rámci pobytu seniorů ve zdravotně sociálních zařízeních. Poslední kapitola se týká hudby. Představuje zvuk, hudbu a vybrané nástroje netradičním způsobem. Poukazuje na vliv hudby na jedince i společnost, na využití ve zdravotnictví i v běžném životě. Nabízí využití dvou netradičních nástrojů didgeridoo a tibetské zpívající mísy ve volnočasových aktivitách seniorů žijících ve zdravotně sociálních zařízeních. Praktická část se zabývá otázkou, do jaké míry je hudba a meditační hudba především využívána v rámci volnočasových aktivit v domech pro seniory a do jaké míry a s jakou úspěšností by bylo možné hudbu meditační využívat. Byl proveden kvantitativní výzkum, data byla sesbírána pomocí řízeného rozhovoru, který byl uskutečněn vždy bezprostředně po živém vystoupení hry na didgeridoo a tibetskou mísu. Výzkum byl proveden u seniorů žijících v domovech pro seniory Hvízdal, Máj, Dobrá Voda, Městský úřad sociálních služeb Strakonice a v Klubu seniorů České Budějovice. Výzkum prokázal převážně kladné účinky vlivu meditační hudby na okamžitý psychický stav seniorů a častý zájem seniorů o tuto hudbu v budoucnu.
The Use of Natural Sounds and Meditative Music in Freetime Activities of Seniors Living in Sanitary and Social Institutions.
Keywords: Senioři; volnočasové aktivity; meditační hudba; didgeridoo; tibetská zpívající mísa; Seniors; leisure activities; meditative music; didgeridoo; Tibetan singing bowls