ŽIVOTNÍ KRIZE A JEJÍ ŘEŠENÍ U SENIORŮ - Horváthová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část práce se zabývá problematikou životních krizí u seniorů. Vysvětluje krizí jako takovou, uvádí typologie krizí. Rozebírá krizové situace, jejich příčiny a průběh. Popisuje možnosti krizové intervence jako pomoci člověku v krizi. Věnuje se také problematice stáří a stárnutí. Popisuje projevy stárnutí, potřeby seniorů, služby pro seniory a všímá si možných krizí u seniorů. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum. K získání potřebných informací byla využita metoda rozhovoru. Cílem práce bylo zjistit, jaké životní krize považují senioři ve svém životě za nejtěžší a jak je řešili. Dílčím cílem bylo zjistit, zda přechod do domova pro seniory vnímají také jako krizovou situaci. Výzkum probíhal v Domově pro seniory Bechyně.
Life crisis of seniors
Keywords: krize; typy krizí; průběh krize; krizová intervence; stáří; stárnutí; senior; periodizace stáří; změny ve stáří; crisis; types of crises; development of crisis; crisis intervention; old age; ageing; senior; old age perioditation; changes in old age