Frakcionace bílkovin konopné (Cannabis sativa L.) mouky podle rozpustnosti - Hofírek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá frakcionací bílkovin konopné (Cannabis sativa L.) mouky podle rozpustnosti odrůd konopí setého Fedora 17 a Uso 31. U těchto zkoumaných odrůd byl laboratorními technikami a experimentálními metodami stanoven obsah dusíkatých látek, který se pohyboval v rozmezí od 23,6 % (Uso 31) do 31,5 % (Fedora 17), obsah bílkovin, který se pohyboval v rozpětí 100,1 mg.g-1 v konopné mouce u odrůdy Uso 31 do 130,7 mg.g-1 v konopné mouce u odrůdy Fedora 17. Frakcionací konopných bílkovin byla jako nejrozšířenější frakce u obou odrůd zjištěna frakce albuminů, jejíž relativní podíl byl 20,5 % bílkovin. Dále byla stanovena bílkovinná spektra. Analýzou SDS-PAGE byly detekovány albuminy v oblasti 7,4 kDa 53,6 kDa. Ve frakci globulinů byly pomocí SDS-PAGE detekovány bazické podjednotky hlavní zásobní bílkoviny edestinu v oblasti 1921 kDa, a kyselé podjednotky v oblasti 34 kDa.
Fractionation of proteins from hemp (Cannabis sativa L.) meal according to their solubility
Keywords: Cannabis sativa L.; frakce bílkovin; konopná mouka; edestin; Cannabis sativa L.; protein fractions; hemp meal; edestin