Vliv kompresivní terapie na hojení ran - Nosková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2015)
Teoretická východiska Kompresivní terapie je účinná, dostupná a jednoduchá léčebná metoda, která se využívá především u pacientů s chronickou žilní nedostatečností a následně vzniklými bércovými vředy žilního původu. Vyskytují se zejména u starších a chodících osob. Tato terapie spočívá v provedení komprese pomocí krátotažného obinadla, kdy dochází k podpoře cirkulace, snižuje tvorbu otoku, zlepšuje výkon žilně-svalové pumpy, zužuje rozšířené cévy, snižuje nedomykavost žilních chlopní a má podíl na urychlení hojení ran. Každá sestra by měla umět správně přiložit bandáž a vhodným způsobem vysvětlit pacientovi důležitost této terapie. Vše záleží na vzájemné spolupráci lékaře, sestry a pacienta. Je dobré, aby sestra měla o této problematice patřičné znalosti a prokazovala se jistou zručností. Bohužel se stává, že je kompresivní terapie zdravotníky podceňována, především v podpoře hojení u chronických ran. Cíle práce První výzkumný cíl spočívá ve zmapování efektivity kompresivní terapie v léčbě chronických ran, kdy se ptáme do jaké miry se podílí kompresivní terapie na hojení chronických ran. Druhý výzkumný cíl zjišťuje jaký vliv má dodržení technického postupu provádění kompresivní terapie na hojení ran, kdy se ptáme jak ovlivňuje správná technika kompresivní terapie hojení ran. Použité metody Metodika výzkumného šetření byla provedena s respondenty, kteří mají chronickou ránu a u nichž je prováděna kompresivní terapie. První výzkumný soubor tvoří respondenti s chronickou ránou, kterým je prováděna kompresivní terapie. Druhým výzkumným souborem jsou sestry, které se podílí na ošetřování ran s následnou kompresivní terapií. Technika výzkumu je prováděna kvalitativním výzkumným šetřením s použitím hloubkových rozhovorů. Většina rozhovorů byly nahrány na diktafon a posléze doslovně přespsány a některé zarnamenávány ručně na papír a parafrázovány. Výsledky Výsledky rozhovorů byly podrobeny analýze dat pomocí metody papír a tužka otevřeným kódováním. Z analýzy dat vzniklo celkem 9 kategorií: Edukace kdy je podstatný způsob a obsah edukace, doporučení sestry, jak se chovat po přiložení kompresivní terapie. Reakce pacienta, která je převážně kladná, pro pro ochranu rány a ůlevy od bolesti. Materiály na léčbu ran vybíraných dle jednotlivých kritérií s možností široké škály výrobků. Technika ošetřování rány prováděná dle jednotlivých kroků s nutností zhodnocení rány a volbou vhodného matriálu na ránu. Technika přikládání bandáže, kdy je důležité správně postupovat od začátku až do konce. Vliv kompresivní terapie na hojení rány je prospěšná z důvodu prokrvení končetiny, cirkulaci krve, snížení otoků a hojení rány. Názor sester na kompresivní terapii při hojení ran, že je nezastupitelnou podpůrnou součástí léčby u žilní insuficience s dobrým efektem při hojení bércových vředů. Znalost pacienta důvodu provádění kompresivní terapie je díky vlivu zlepšování hojení rány a snížení otoků s výhodou ošetření rány a naložení bandáže sestrou. Vliv kompresivní terapie na kvalitu života pacienta je spojená s bio- psycho sociální stránkou , která má své kladné i záporné důsledky pro pacienta. Závěr Z hlediska časové náročnosti je tato metoda velmi prospěšná pro pacienta v souvislosti s hojením rány. Je přínosná také pro sestru, jelikož pokud je prováděna správně a důsledně, pak jsou vidět dobré výsledky, z kterých má radost jak sestra, tak i pacient.
Influence of compression therapy on wound healing
Keywords: kompresivní terapie; žilní onemocnění; sestra; pacient; rána; compression therapy; venous diseases; nurse; patient; wound