VÝŽIVA DOSPÍVAJÍCÍCH A MLADISTVÝCH, MOŽNÁ RIZIKA - Dolénková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt: Výživa dospívajících a mladistvých, možná rizika. Má bakalářská práce by měla upozornit na možná rizika při nevhodné výživě dospívajících. Zejména riziko vzniku obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Teoretická část je zaměřena na základní informace o racionální výživě, alternativní výživě a problematice výskytu obezity, mentální anorexie a mentální bulimie. Racionální výživu charakterizuje vhodný a přiměřený příjem potravy, ideálně rozložený kvalitativně i kvantitativně. Normou pro racionální výživu je takzvaná pyramida výživy. Zdravotní rizika u alternativní výživy se zvyšují se stupněm přísnosti a množstvím potravy, které jsou ze stravy vyloučeny. Mezi nejčastější patří vegetariánské diety, makrobiotická strava, organická výživa a dělená strava. Obezita je způsobena nadměrným příjmem energie a nedostatečným výdejem energie. Na vzniku obezity se často podílejí pokrmy typu Fast Food, které nenaplňují z hlediska racionální výživy doporučovanou výživovou hodnotu pokrmů standardního oběda a lze je proto akceptovat jen příležitostně. Mentální anorexie a mentální bulimie je psychická porucha charakterizovaná zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti. U mentální anorexie docílí nemocný snížení hmotnosti tím, že se vyhýbá pokrmům, jež jsou zařazeny do skupiny potravin, po kterých dotyčný přibírá na váze. U mentální bulimie se nemocný opakovaně přejídá a následně vyvolává zvracení. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce je realizována formou dotazníků, které se zaměřují na zhodnocení způsobu stravování u dospívajících. Tyto dotazníky jsou vyhotoveny pro dvě skupiny dospívajících. Do jedné skupiny jsou zahrnuti studenti středních škol a do druhé studenti středních učilišť.
NOURISHMENT OF TEENAGE AND YOUTHFUL, POSSIBLE RISKS
Keywords: Výživa Výživová pyramida Dospívající Obezita Racionální výživa; Nutrition Nutrition pyramid adolescents obesity Rational nutrition