Samovolná obnova drobných mokřadů na orné půdě. - Vittek, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
V této práci byla sledována spontánní obnova mokřadů na orné půdě v části Jihočeského kraje. Hlavním cílem bylo zjistit kolonizaci těchto míst rostlinami ve vztahu k charakteru stanoviště a jeho okolí (stáří a velikost mokřadu, vzdálenost od okraje pole a vzdálenost od trvalého mokřadu). Data byla sbírána během tří sezón (2011, 2012 a 2013) a vyhodnocena použitím lineární regrese a ordinačních metod (DCA, CCA). Nebyl nalezen průkazný vliv vzdálenosti od trvalého mokřadu a vzdálenosti okraje pole na druhové složení nově vzniklého mokřadu, avšak určité trendy zjištěny byly. Vliv stáří mokřadů na druhové složení byl prokázán. Celkově se ukázalo, že spontánní obnova mokřadů na orné půdě je možná.
Spontaneous restoration of wetlands on arable land.
Keywords: spontánní obnova mokřadů; sukcese; mokřady; orná půda; spontaneous restoration of wetlands; succession; wetlands; arable land