Pojetí aury a fotografie v myšlení Waltera Benjamina - Šťastná, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je snaha objasnit pojem aura ve smyslu, v jakém o něm hovoří Walter Benjamin ve svém díle. Práce se bude pokoušet o sjednocený rozbor tohoto pojmu, neboť napříč Benjaminovým dílem lze vystopovat jistou nekonzistenci a proměnlivost ve vymezení významu aury jako kvality náležející k uměleckým dílům. V další části se pak práce zaměří na řešení otázky, zda u umělecké fotografie ve smyslu reprodukovatelnosti dochází rovněž ke stírání aury (neboť fotografie sama je podle Benjamina příčinou ztráty aury výtvarných uměleckých děl), či zda by mohla existovat fotografie s aurou a tedy být obhajitelná (v intencích Benjaminova myšlení) jako umělecké dílo.
Notion of Aura and Photography in the Work of Walter Benjamin