Kontrastem indukovaná nefropatie a systémová nefrogenní fibróza - Bařinová, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
V současnosti dochází k významnému rozvoji intervenční radiologie. Zejména cévní intervence se staly metodou první volby a často předchází nebo nahrazují invazivní chirurgické řešení. S tímto rozvojem narůstá i počet zákroků s intravaskulárním podáním jodové kontrastní látky. Přestože současné kontrastní látky jsou zpravidla velmi dobře tolerovány, vzhledem k jejich masivnímu používaní je třeba si uvědomit jejich nežádoucí účinky a snažit se předcházet jejich vzniku. Ve své práci zabývám problematikou výskytu kontrastem indukované nefropatie (CIN) a nefrogenní systémové fibrózy (NSF). Jedním z cílů práce bylo zjištění výskytu CIN na angiografickém pracovišti ve FN USA a posouzení závažnost průběhu v závislosti na rizikových faktorech, které CIN ovlivňují. Dalším cílem bylo zjištění výskytu NSF v ČR. V metodickém postupu byly z pracovány informace z nemocničního informačního systému ve Fakultní nemocnici U sv. Anny v Brně. Databáze vznikla vyhledáním pacientů, kteří podstoupili intervenční zákrok na cévách na angiografickém pracovišti v letech 2005 - 2009. Informace o výskytu NSF v ČR byly získány kontaktováním Státního úřadu pro kontrolu léčiv a z vybraných pracovišť magnetické rezonance v České republice. Z výsledku práce vyplývá, že dodržování preventivních opatření před aplikací kontrastní látky může mít zásadní vliv na vznik CIN. Zároveň bylo potvrzeno, že se v ČR doposud nevyskytl žádný případ NSF. Tato práce může sloužit zdravotnickým pracovníkům k prohloubení znalostí dané problematiky a zlepšit prevenci CIN a NSF.
Contrast induced nephropathy and nephrogenic systemic fibrosis
Keywords: kontrastem indukovaná nefropatie; nefrogenní systémová fibróza; jodové kontrastní látky; gadoliniové kontrastní látky; sérový kreatinin; diabetes mellitus; contrast induced nephropathy; nephrogenic systemic fibrosis; iodine contrast agent; gadolinium contrast agent; serum creatinine; diabetes mellitus